(acest articol are rolul de a reduce starea de anxietate dată de situația actuală)
Oare de ce unii CRED deși nu știu?
Unii cred, deși nu știu, că Rusia va ataca și alte state din proximitate.
Unii cred, deși nu știu, că Rusia va folosi arma nucleară.
Unii cred, deși nu știu, că va începe mobilizarea.
Unii cred, deși nu știu, că vine o criză a alimentelor.
Ce ar fi dacă am OBSERVA mai bine?
Am vedea că Rusia este slăbită de conflictul din Ucraina și de presiunea economică și financiară pusă de lumea întreagă.
Am vedea că nu există un precedent în folosirea armei nucleare, că amenințarea este utilizată pentru a crea panică în rândul populației din vest, dar că guvernele iau măsuri pentru un posibil, dar puțin probabil atac.
Am putea vedea că guvernele, inclusiv cel al României, iau măsuri pentru a stabili cadrul legal prin care forțele de apărare și ordine publică românești să poată coopera cu cele NATO.
Am putea vedea că guvernul face evaluări cu privire la rezervele de hrană și că România are capacitatea de a se hrăni.
Ce ar fi dacă am ANALIZA mai bine?
Am fi mai atenți la acuratețea informațiilor și mai ales la sursa de proveniență a acestora.
Am corela mai bine ce se întâmplă în Ucraina, în Rusia și mai ales în țara noastră, dar și în cele vecine și am observa că dislocările de forțe NATO dau nota că nu putem fi luați prin surprindere.
Am putea face diferența între ceea ce înseamnă să fii singur, cu poporul și armata ta, dotată ori mai puțin dotată și situația mult diferită calitativ și cantitativ, în care ești împreună cu armatele NATO și în special SUA.
Am putea înțelege că guvernul vine cu un cadru nou de reglementare a securității și apărării naționale pentru o situație pe care înainte nu am imaginat-o.
Ce ar fi dacă am ESTIMA mai bine situația?
În primul rând nu ne-am înghesui la pașapoarte cu gândul că și noi putem deveni refugiați.
În la doilea rând nu am alerga la farmacie pentru a cumpăra pastile cu iod, deși ele sunt produse la Iași, dar doar pentru cazul unei urgențe.
Apoi nu ne-am înfricoșa de ideea că, prin noul cadru legal propus de guvern, tinerii pot opta pentru pregătire militară, ci am înțelege că ea a fost necesară dar nu s-a făcut și că va fi necesară în viitor și nu doar în prezent.
În final am înțelege că într-o lume interdependentă economic este normal ca un război să afecteze economia, dar asta nu înseamnă că o criză a alimentelor nu poate fi gestionată.
Ce DECIZII am putea lua?
Cea mai importantă decizie este aceea de a avea încredere în capacitatea de reacție a instituțiilor internaționale, inclusiv a statului român, chiar dacă avem suspiciuni cu privire la valoarea decidenților.
O altă decizie este legată de protejarea afacerii ori a locului de muncă prin căutarea oportunităților și mai ales prin eficiență în îndeplinirea sarcinilor.
O a treia decizie ar trebui să fie aceea, cel puțin pentru noi bărbații, de a ne clarifica statutul de posibili, dar puțin probabil, luptători și de a vedea ce rol putem juca într-o situație de conflict.
O ultimă decizie ține de planificarea resurselor familiei atât pentru prezent cât mai ales pentru viitor, inclusiv cele care îi pot ajuta pe refugiați să treacă mai ușor peste greutățile materiale date de exod.