Despre Vasile Roman

Cu o carieră militară de peste 30 de ani, astăzi, misiunea mea este să sprijin tinerii și profesioniști de nivel executiv, printr-un proces de coaching, în înțelegerea, și mai ales aplicarea conceptului de leadership. 

Cine sunt … 

Cu o carieră militară de peste 30 de ani și de peste 10 ani în mediul universitar, astăzi, misiunea mea este să sprijin tinerii și profesioniști de nivel executiv, printr-un proces de coaching, în înțelegerea, și, mai ales, în aplicarea conceptului de leadership.

De-a lungul anilor am trecut prin multe etape, de la comandant de pluton (puțin peste 20 de militari), la comandantul primei operații românești, cu trupe aero-transportatate, în Afganistan, prima după cel de al II-lea război mondial. De asemenea, am performat și în poziția de lider de nivel strategic și șeful grupului de planificare a celui mai mare exercițiu strategic inter–instituții, desfășurat după anul 1990.

…și de ce executive coaching?

Experiențele și cunoștintele de conducere și leadership s-au sedimentat odată cu avansarea în grad și cu resposabilitățile asumate în planificarea și conducerea de operații naționale și multinaționale în România și Afganistan, în parteneriat cu forțele armate ale SUA, având ocazia să coordonez, din postura de comandant de batalion, structuri cu peste 400 de militari.

Succesul activităților mele din cadrul Armatei Române s-a bazat pe cunoștințele acumulate în studiile de licență, masterat și doctorat, absolvite în România și în Statele Unite.

In prezent sunt conferențiar universitar doctor la Universitatea Apollonia din Iași, unde predau cursuri de culegere de informații și investigații jurnalistice și cadru didactic asociat la Universitatea ”A.I.Cuza” din Iași unde predau cursuri de securitate. De asemenea, sunt coordonator doctorate la Academia Militara ”Alexandru cel Bun” din Chișinău, Republica Moldova.

Succesul în postura de executive coach se bazează pe cunoașterea și experiența anterioară, dar mai ales pe atitudinea manifestată în întregul proces de dezvoltare personală, centrat pe coaching și leadership.

Ce face un lider?

Liderul complet investește și se implică cu responsabilitate pentru dezvoltarea și atingerea performanței alături de echipa sa. Acesta manifestă empatie și respect pentru ceea ce fac membrii echipei sale, fără a încalca spațiul personal sau al ierarhiilor.

Cred în leadership și în puterea schimbării, deci te încurajez mai întâi să fii și nu doar să ai.

Despre toate aceste și multe alte aspecte ce țin de leadership și de adevăratul sens al conducerii, vom avea ocazia să discutăm pe parcursul întâlnirilor noastre viitoare. Mulțumesc.

Domenii de expertiză

Executive coaching 

Adipisicing elit, sed do eiusmod e irure dolor in reprehenderit. 

Leadership

Adipisicing elit, sed do eiusmod e irure dolor in reprehenderit.

International defence policy

Adipisicing elit, sed do eiusmod e irure dolor in reprehenderit.

Interagency process management

Adipisicing elit, sed do eiusmod e irure dolor in reprehenderit.

Scurt istoric 


În anul 1987 mi-am început cariera militară la Zalău, iar din 1990 am venit în Iași.

De-a lungul anilor am trecut prin multe etape, de la comandant de pluton (putin peste 20 de militari), la comandantul primei operații românești, cu trupe aero -transportatate, în Afganistan, prima după cel de al II lea război mondial. De asemenaa, am performat și în poziția de lider de nivel strategic si șeful grupului de planificare a celui mai mare exercițiu strategic inter–instituții, desfășurat după anul 1990. 

La început de carieră nu eram familiar cu termenul de leadership, pentru că acest concept aproape că nu era utilizat, dar în anul 1996, din postura de comandat de companie (structură cu peste 100 de militari) am înțeles care este diferența dintre leadership și conducerea militară. Experiențele și cunoștintele s-au sedimentat odată cu avansarea în grad și cu resposabilitățile asumate în planificarea și conducerea unor exerciții și operații naționale și multinaționale în România și Afganistan în parteneriat cu forțele armate ale SUA. 

Succesul în noua întreprindere se bazează pe cunoașterea și experiența anterioară, dar mai ales pe atitudinea manifestată în întregul proces de dezvoltare personală, centrat pe coaching și leadership.