Am mai fost întrebat și îmi place să răspund la întrebarea: DE CE VOI MILITARII LUCRAȚI CU ORDINE ÎN 5 PUNCTE?
Răspunsul este simplu, ajută la eficientizarea planificării, organizării, execuției, comenzii și controlului.
Mi s-a spus că este un model puțin pretabil pentru mediul de afaceri unde nu există conceptul de ORDIN.
Cred că suntem într-o eroare pentru că ORDIN nu înseamnă supunere ci structurarea unei sarcini.
Ordinul descrie SITUAȚIA, stabilește MISIUNEA, structurează EXECUȚIA, descrie SPRIJINUL LOGISTIC și structurează COMANDA ȘI CONTROLUL.
Și în mediul de afaceri este nevoie ca cele 5 puncte să fie descrise pentru a eficientiza activitatea.
SITUAȚIA îi oferă angajatului sau echipei date despre ce face concurența, ce fac clienții și furnizorii și ce face compania și prin asta îi oferă angajatului posibilitatea să înțeleagă DE CE se face ceva.
MISIUNEA presupune stabilirea fazelor și etapelor și sincronizarea acestora în timp, spațiu, resurse materiale și umane pentru fiecare dintre acestea. Înseamnă să știm CINE, CE, UNDE, CÂND și DE CE va face CEVA.
EXECUȚIA îi oferă angajatului posibilitatea să înțeleagă perspectivele de lucru ale organizației adică INTENȚIA managerului cu privire la ceea ce se va face, CONCEPTUALIZEAZĂ MODUL ÎN CARE resursele și instrumentele companiei vor fi folosite pentru îndeplinirea obiectivelor EFORTUL PRINCIPAL în spațiu și timp și CINE SPRIJINĂ și cine va fi sprijinit.
SPRIJINUL LOGISTIC presupune să știe fiecare CE ARE la dispoziție, CÂND are la dispoziție, DE UNDE IA/PRIMEȘTE resursele.
COMANDA și CONTROLUL nu înseamnă neapărat lanțuri ierarhice cât sincronizarea tuturor elementelor de execuție atât printr-o matrice urmărită de cel responsabil, cât și prin stabilirea punctelor de decizie și și a decidenților pe faze și etape.
Ceea e mi se pare important este ANALIZA POST ACȚIUNE pe care militarii o realizează pe faze și etape și care sunt principalele elemente de CORECTARE a planurilor și de asimilare a LECȚIILOR ÎNVĂȚATE prin experimentare.